Kollumer Zoete Erwt

Peulvruchten, gezond en lekker!

We hebben ons assortiment uitgebreid met peulvruchten. De kollumer Zoete Erwt, Fryske Waldbeantsjes en de Reade Krobben hebben het keurmerk “Erkend Fries Streekproduct”. Daarnaast hebben we Rode Linzen, Bruine Bonen, Grauwe Erwten en Groene Erwten.

De Kollumer Zoete Erwt is een bijzondere peulvrucht welke ook het Waddengoud keurmerk heeft: www.waddengoud.nl

De Kollumer Zoete Erwt werd door Jan van der Velde uit Kollum op het nippertje van de ondergang gered. Deze buitengewoon smakelijke en zoete erwt werd vroeger veelvuldig gegeten, maar is door andere erwtensoorten naar de achtergrond verdreven. De droge erwten moeten worden geweekt. Afhankelijk van de ouderdom van de erwten duurt dit 8 uren tot een hele dag.

Erwtensoep van de Kollumer Zoete Erwten

400 gr. Kollumer Zoete Erwten, 2 l. water, 2 speklapjes, 2 verse worstjes, 1 winterwortel, 1 grote ui, bouillontabletten, zout en peper

De erwten 1 nacht weken in het water. De volgende dag de erwten in het weekwater koken met alle andere ingrediënten. Minstens 3 uur zachtjes laten koken, en daarna spek en worst eruit halen. De rest met een blender of staafmixer fijnmaken en daarna zeven. Het kan ook door een roerzeef. Door het zeven krijgt de soep een fijne, zachte structuur. Dan spek en worst kleinsnijden, toevoegen en het geheel eventueel op smaak brengen met zout en peper. Eet smakelijk!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter